ATA IT – Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief oktober 2013

Uw leverancier voor:
Systemen & infrastructuur
Software op maat

Contacteer ons hier

Windows 8.1 uitgelicht
Microsoft heeft de laatste maanden hard gewerkt aan de verdere verfijning en afwerking van het besturingssysteem Windows 8. Deze update voerden ze uit aan de hand van de feedback die ze wereldwijd ontvangen hebben. De vernieuwingen zijn naar de buitenwereld gebracht met de inventieve naam “Windows 8.1”.

Alle vernieuwingen oplijsten zal wat veel zijn voor in een nieuwsbrief, daarom lijkt het ons beter u de belangrijkste even te tonen en toe te lichten.

 
Opstarten
desktop.pngAls gebruiker heeft u nu de keuze of u bij het aanmelden wilt starten op het bureaublad of in het startmenu. Dit kunt u instellen op de volgende manier: Klik rechts op de taakbalk in het bureaublad, kies daar voor ‘Eigenschappen’. In de verkregen kader gaat u naar het tabblad ‘Navigatie’. Vink bij ‘Startscherm’ de tweede optie aan en klik op ‘Ok’.

 
Startknop
startknop.pngTerug van weggeweest, de startknop maar dan in een nieuw jasje.

 
Tegels
tegels2.pngIn het startscherm werden meer opties toegevoegd voor de grootte van de tegels. Naast de 2 standaard afmetingen worden nu ook nog kleine vierkantjes en grote vierkanten toegelaten.

Een andere functie is dat er nu meer tegels tegelijkertijd op uw scherm getoond kunnen worden. Doe dit door via de charms-balk naar instellingen te gaan. Vink daar bij ‘Tegels’ de optie ‘toon meer tegels’ aan.

 
Menu’s
menu.pngIn heel wat apps werd een menu balk toegevoegd. Dit is onder andere het geval bij de mail app en bij de Internet Explorer app. De balk geeft aan dat er extra opties beschikbaar zijn voor de app waar u op dat moment in werkt. De balk wordt onderaan weergegeven en wordt gekenmerkt door de drie puntjes.

Opgelet: in sommige apps moet nog steeds de rechtermuisklik gebruikt worden om dit menu op te roepen.

 
Internet Explorer 11
ie11(2).pngMet de release van Windows 8.1 werd ook de nieuwe Internet Explorer 11 gelanceerd. Door het invoeren van de menubalk worden nu alle opties onderaan het scherm getoond. Vroeger werden onder andere de verschillende openstaande tabbladen bovenaan getoond, nu zullen deze mee onderaan gegroepeerd worden.

Wanneer via de charmsbalk naar de settings van Internet Explorer gegaan wordt, kan nu gekozen worden om de adresbalk en de openstaande tabs altijd zichtbaar te houden.

Mail app
mailapp2.pngWie gebruik maakt van de standaard Mail App van Windows 8 zal ook een flink aantal aanpassingen tegenkomen.

Microsoft heeft er aan gewerkt om de inbox zo overzichtelijk mogelijk te houden. Hiervoor hebben ze volgende zaken toegevoegd:

  • Nieuwsbrieven: In de linkerkbalk in de app werd een nieuw soort map toegevoegd met als naam: ‘Nieuwsbrieven’. Alle inkomende e-mails die aanzien worden als een nieuwsbrief zullen automatisch in deze ‘map’ geplaatst worden.
  • Sociale netwerken: net zoals bij nieuwsbrieven worden mails van bijvoorbeeld Facebook en Twitter ook automatisch in een nieuwe map ‘Sociale Netwerken’ geplaatst.
  • Verplaatsen: mails kunnen nu op een aantal verschillende manieren in een andere map geplaatst worden. De gekende manier is via de menubalk (die vroeger door een rechtermuisklik werd opgeroepen), maar vanaf nu is het ook mogelijk om e-mails te verslepen naar de gewenste map. Wanneer een nieuwsbrief via de menubalk verplaatst wordt naar een nieuwe map, zal de e-mail app komen vragen of dit voor alle, huidige en toekomstige, e-mails van dezelfde afzender steeds zo moet gebeuren.
  • Opruimen: een andere handige ‘organisatie tool’ is Opruimen (Sweep in het Engels). Via de menubalk kan deze bereikt worden. Sweep zal een aantal mogelijkheden voorstellen voor alle mails van de geselecteerde afzender. U heeft de keuze uit: Alles in Postvak IN verwijderen, Alles in Postvak IN verwijderen en toekomstige e-mailberichten blokkeren, Altijd het meest recente bericht bewaren en de rest in alle mappen verwijderen en E-mails ouder dan 10 dagen altijd verwijderen in alle mappen.
  • Nieuw venster: In de ‘oude’ versie van de mail app was het niet mogelijk om e-mails in een apart venster te bekijken. Dit kan nu wel zonder probleem. Via het menu kan op de knop ‘Venster openen’ geklikt worden. Hierdoor zal de huidige geselecteerde e-mail in een apart venster verschijnen. Dit laat u toe om een andere mail te bekijken of te typen zonder de huidige mail te sluiten.
  • Side-by-side: Wanneer op een link in een e-mail geklikt wordt, zal deze geopend worden in een apart venster in Internet Explorer welke naast de e-mail getoond wordt. Zowel de e-mail als de geopende link zijn dus zichtbaar.


Apps naast elkaar bekijken
naast elkaar2.pngIn de ‘oude’ Windows 8 was het bekijken van verschillende apps beperkt tot twee apps. Ook de afmetingen waarin de twee apps naast elkaar getoond werden, waren niet erg flexibel. In Windows 8.1 kunnen, afhankelijk van de grootte van uw scherm, tot vier apps naast elkaar bekeken worden. De afmetingen waarin deze apps getoond worden kunnen nu ook veel vrijer bepaald worden.

Heeft u interesse in Windows 8(.1) of wenst u meer informatie of een opleiding voor u bedrijf? Neem dan nu contact met ons op. Wij informeren u graag!

Met vriendelijk groeten,
Nina

P.s.: Microsoft blijft werken aan het verbeteren van Windows 8.1. Geregeld brengen ze dan ook updates uit die de werking, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid van het besturingssysteem optimaliseren. Deze updates kunnen er voor zorgen dat de informatie uit deze nieuwsbrief niet 100% accuraat is.

 

ATA IT – Dorp 37 – 2861 O.L.V.-Waver – Tel.: 015/75 30 58 – Fax: 015/75 21 42 – info@atait.be – www.atait.be