ATA IT – Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief Q3 2015

Uw leverancier voor:
Systemen & infrastructuur
Software op maat

Contacteer ons hier

Enkele krantenknipsels welke elke bedrijfsleider aanbelangen
Cybercriminelen viseren Vlaamse kmo’s (bron: De Tijd)
cybercriminelen.jpg‘Omdat grote bedrijven tot de tanden beveiligd zijn, richten internationale hackers zich op de IT-systemen van kmo’s. Niet alleen voor betaalfraude, maar ook om product- en klantengegevens te stelen.

Verhalen van drie Vlaamse kmo’s die onlangs het slachtoffer werden van hacking.

Een voedingsbedrijf dat moet vaststellen dat cybercriminelen in zijn IT-systeem zijn ingebroken en met recepten en gevoelige productieinformatie aan de haal zijn gegaan.

Onbekenden die vanuit het Verenigd Koninkrijk het mailsysteem van een communicatiebureau kapen.

Of een tradingbedrijf in grondstoffen dat tot zijn ontzetting constateert dat een factuurbetaling van 175.000 dollar door een overzeese klant is omgeleid naar een rekening van een criminele organisatie.

Aparte cijfers van op kmo’s gerichte cybercriminaliteit zijn niet voorhanden, maar experts en verzekeraars maken melding van een stijgende tendens en toenemende bezorgdheid bij bedrijfsleiders. De overheidswaakhond Cert.be maakte eerder bekend dat vorig jaar in België maandelijks gemiddeld 822 cyberincidenten gemeld werden, ruim een verdubbeling tegenover een jaar eerder.

Dat de hackers steeds vaker kmo’s in het vizier nemen, bleek bij de recente incidenten met Isabel, het betaalplatform voor bedrijven, waar De Tijd vorige maand over berichtte. ‘De hackers hebben het vooral gemunt op kleinere bedrijven waar één enkele persoon alle transacties uitvoert’, meldt Isabel. ‘Het systeem van ‘dual signing’, waarbij elke betaling door twee personen moet worden ondertekend, biedt een betere bescherming tegen hacking.’

De kmo is niet altijd het hoofddoel. ‘Er zijn drie mogelijkheden’, zegt Jeroen Gobin van CERT.be. ‘Het kan gaan om een gewoon virus dat algemeen verspreid wordt. Of de aanval is specifiek gericht op de kmo, voor geldgewin of om chantage te plegen. Maar het einddoel kan ook een groot bedrijf zijn. Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar de zwakste schakel. Als ze willen binnenbreken bij een groot bedrijf, kunnen ze dat doen via een kmo die leverancier is of werkt voor dat bedrijf.’

Hackers hebben KMO’s in het visier (bron: smartbiz)
‘Na diverse sensibiliseringsacties en gerapporteerde incidenten, zijn grotere ondernemingen ook effectief beginnen investeren in technologie om data te beschermen, dit helaas tot enige ergernis van de cybercriminelen. Zij richten zich nu meer op KMO’s.

KMO’s hebben nog te vaak het idee dat zij niet het juiste budget, kennis of mensen hebben, en ze zien hier ook vaak de nood niet van in. “Ik heb geen geheimen”, denken ze vaak. “We sell hammers“, was de ondertussen bekende uitspraak van de CEO van de doe-het-zelf-keten Home Depot als verantwoording om niet te investeren in data en IT beveiliging.

Er zijn vandaag voldoende oplossingen die gericht zijn naar de KMO. Deze ondernemingen lopen vergelijkbare risico’s en hebben dus security oplossingen nodig die evenwaardig zijn, maar wel op maat van de KMO op het vlak van budget en een al dan niet eigen IT afdeling.

KMO’s zijn nu dus kwetsbaarder dan grote ondernemingen. Het aantal gemelde incidenten in 2014 steeg volgens cijfers van cert.be met 142 procent in vergelijking met 2013 en deze trend lijkt zich verder te zetten.

Hackers viseren banksysteem 35.000 Belgische firma’s (bron: HLN)
hackersbank.jpg‘Computercriminelen hebben een ingenieus virus bedacht om de 35.000 Belgische bedrijven, zelfstandigen en vrije beroepen die internetbankieren via het Isabel-systeem te bestelen. Er zijn al onderzoeken geopend bij de parketten van Brussel en Veurne nadat Isabel-klanten aanzienlijke geldsommen zijn kwijtgespeeld, schrijft De Tijd vandaag.

Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat bevestigt in de krant dat een notaris ‘een groot bedrag’ is ontfutseld door de hackers.

In een waarschuwing over de hackings, die onder meer is verstuurd naar alle notarissen, staat te lezen hoe de criminelen te werk gaan. Zodra de computer van een Isabel-klant besmet is, kunnen de criminelen het toetsenbord overnemen en grote transacties klaarstomen die de klant onopgemerkt goedkeurt als zijn kaartlezer piept.

Bij Isabel luidt het dat het aantal ‘pogingen’ om de computers van klanten te hacken “de voorbije maanden is toegenomen”.

Hackers stelen bijna 5 miljoen dollar van Ryanair (bron: HLN)
ryanair.jpg‘Economie Ryanair heeft bekendgemaakt dat het bijna 5 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) armer is. Hackers konden, via een Chinese bank, aan een van rekeningen van de Ierse lagekostenmaatschappij. Die hoopt die som snel te kunnen recupereren.

“Ryanair onderzoekt een frauduleuze elektronische bankverrichting, via een Chinese bank, afgelopen week”, meldt het bedrijf in een persbericht. “Het bedrijf werkt met zijn banken en de bevoegde autoriteiten samen en heeft gevraagd het bedrag (minder dan 5 miljoen dollar) te laten blokkeren.” Ryanair geeft ook aan te verwachten dat het geld snel teruggestort wordt, en heeft ook maatregelen genomen om te vermijden dat zoiets zich nogmaals voordoet. Meer commentaar wilde de maatschappij niet kwijt. De zaak is nu in handen van het Ierse gerecht.’

Een heel eenvoudige oplossing!
ATA IT kan u helpen om hackers tegen te houden en uw ICT en gegevens te beschermen. Neem contact met ons op, en we komen langs bij u om u onze aanpak toe te lichten.

Met vriendelijk groeten,
Nina

 

ATA IT – Dorp 37 – 2861 O.L.V.-Waver – Tel.: 015/75 30 58 – Fax: 015/75 21 42 – info@atait.be – www.atait.be